Skip to main content

Onze laatste nieuwsberichten

De 10 meest gestelde vragen over het levenstestament

  1. Ik heb al een testament, waarom heb ik dan nog een levenstestament nodig? In een testament legt u uw wensen vast voor na uw overlijden. In een levenstestament legt u uw wensen vast voor het geval u wilsonbekwaam wordt.
  2. Heeft iedereen een levenstestament nodig? Dat is op voorhand niet altijd met zekerheid te zeggen. Want wie weet of u ooit wilsonbekwaam wordt? Wat wel zeker is, is dat áls u wilsonbekwaam wordt, het voor u en uw naasten heel fijn is als er een levenstestament is.
  3. Kan ik niet gewoon een volmacht toevoegen aan mijn testament? Nee, uw testament treedt pas in werking als u komt te overlijden. De volmacht/het levenstestament moet in een afzonderlijke akte worden vastgelegd.
  4. Ben ik zelf niet meer bevoegd als ik een levenstestament heb ondertekend? Het maken van een levenstestament doet niets af aan uw eigen bevoegdheid. U legt hierin vast dat een of meerdere personen, de gevolmachtigde(n), eveneens bevoegd is/zijn om namens u te handelen.
  5. Wij zijn in gemeenschap van goederen gehuwd, dan is zo'n levenstestament toch helemaal niet nodig? Een logische gedachte, maar niet juist. Als een van u beiden wilsonbekwaam wordt en de ander bijvoorbeeld de woning wil verkopen, is dit niet mogelijk. Dan biedt een levenstestament uitkomst.
  6. Wanneer kan ik het beste een levenstestament maken? Dat weet u op voorhand niet... want (wanneer) wordt u wilsonbekwaam? Doe het 'nu', dan bent u in ieder geval op tijd.
  7. Als ik nu al een levenstestament maak terwijl ik nog niet wilsonbekwaam ben, dan is het toch ongewenst dat de gevolmachtigde nu al bevoegd wordt? U kunt het levenstestament direct na ondertekening in werking laten treden, maar u kunt ook bepalen dat de gevolmachtigde pas bevoegd wordt op het moment dat een onafhankelijke arts verklaard heeft dat u wilsonbekwaam bent.
  8. Kan ik in het levenstestament beperkingen opleggen aan de gevolmachtigde? In een levenstestament wordt een algemene volmacht opgenomen. Die volmacht kan niet worden ingeperkt, behoudens de bepaling dat de gevolmachtigde uitsluitend samen met een andere gevolmachtigde bevoegd is. Wel kunt u aanwijzingen opnemen voor de gevolmachtigde. Die werken intern, dus tussen u en de gevolmachtigde, maar doen niets af aan de bevoegdheid van de gevolmachtigde naar derden toe.
  9. Kan ik in een levenstestament ook een medische volmacht opnemen? Jazeker, de medisch gevolmachtigde kan dezelfde persoon zijn als de algemeen gevolmachtigde maar dit kan ook iemand anders zijn. Ook kunt u medische wilsverklaringen (behandelverbod, euthanasieverklaring) opnemen in uw levenstestament. Maar wij adviseren u altijd om deze wilsverklaringen ook met uw huisarts te bespreken.
  10. Waar kan ik een levenstestament laten opstellen? Bij de notaris! Vraag via onze website een offerte bij ons aan en/of neem telefonisch contact met ons op voor prijsinformatie en voor het inplannen van een bespreking.