Skip to main content

Codicil

Een codicil is een door uzelf met de hand geschreven document, waarin u specifiek benoemde roerende zaken kunt nalaten aan één of meer personen. Bijvoorbeeld een bepaald sieraad of een speciaal meubelstuk. Het is van belang dat u alle zaken specifiek omschrijft. In een codicil opnemen dat u uw gehele servies aan iemand nalaat, is niet rechtsgeldig. Ook kunt u uw uitvaartwensen in een codicil vastleggen.

Een codicil kunt u apart maken of ter aanvulling op uw testament. Een codicil hoeft, anders dan een testament, niet bij de notaris gemaakt te worden. Een codicil wordt ook niet geregistreerd in het Centraal Testamentenregister. Om de authenticiteit te waarborgen, dient u uw codicil zelf met de hand te schrijven en dient u uw codicil te voorzien van paginanummers en uw handtekening. Uitsluitend een origineel codicil is rechtsgeldig na uw overlijden; een kopie is derhalve niet voldoende. Zorg er dus voor dat iemand die u vertrouwt na uw overlijden uw codicil weet te vinden.

Indien u uw testament bij ons heeft gemaakt, bieden wij als service aan om uw codicil bij uw testament te bewaren.

Tot 2003 was het mogelijk om in een codicil een executeur te benoemen. Sindsdien kan een executeursbenoeming uitsluitend in een testament benoemd worden. Oude executeursbenoemingen in een codicil blijven geldig. Wij adviseren u echter om de executeursbenoeming alsnog in een testament vast te leggen.